2010. június 12., szombat

Papírvirágok sajátkezűleg

Már régóta tervben volt ennek a blog-bejegyzésnek a megírása, de valahogy mégis váratott magára…

Hosszú ideje nézegetem a különféle külföldi és hazai blogokat, a youtube-ot, és kutatok sk. készítésű virágok után. Hát, mondanom sem kell, megszámlálhatatlan a kínálat. Én most – a nekem tetsző – 13-at fogom megmutatni, de azért remélem, Ti is találtok kedvetekre valót, és tudtok egyet s mást hasznosítani.

Akinek pedig valamelyik ötlet megtetszik, nyugodtan vigye a saját blogra is (a forrást feltüntettem mindenhol).

1. Félbe hajtott, 4 szirmú virág (forrás)



1. lépés: Vágjunk ki 4 csipkézett szélű kört.
2. lépés: Hajtsuk félbe mindegyiket.
3. lépés: Tűrjük alá egymásnak a feleket úgy, hogy az egyik félbehajtott virág fele felül, a másik alul legyen.

Itt van néhány videó is erről itt, meg itt, meg itt.

2. Fodros szélű virág (forrás)



1. lépés: Válasszunk valamilyen bordűr lyukasztót vagy mintavágó ollót. Lyukasszunk 12” (30 cm) hosszúságú papír csíkot.

2. lépés: A papír csík szélessége akkora lehet, amekkora virágot szeretnénk. Minél szélesebb, annál nagyobb a virág. (A képen a nagyobb 1” x 12”, azaz 2,5 x 30 cm; a kisebb 0,75” x 12”, azaz kb. 2 x 30 cm.)

3. lépés: Hajtogassunk harmonika-formát.

4. lépés: Illesszük a két végét össze kör alakban, és nyomjuk le, majd ragasszuk le egy alsó körre, és a tetejét is díszítsük.

Videót pedig itt láthattok róla.


3. Hajtogatott dália (forrás)



1. lépés: Vágjunk ki 8 kört (1” – 1 ½”, vagyis 2,5 – 3 cm-es átmérőjűt).
2. lépés: Hajtsuk félbe, majd rá merőlegesen is félbe.
3. lépés: Hajtsuk úgy, hogy a képen látható formában egy csúcsot kapjunk.
4. lépés: Fordítsuk a másik oldalára, hajtsuk be a közepéhez.
5. lépés: Vágjunk további köröket (összesen 8-at), és rögzítsük a szirmokat az alapra. Végül a közepét is díszítsük.

A videó itt található.


4. Spirál virág (forrás)



1. lépés: Vágjunk egy kört. Amekkora a kör, akkora lesz a virág.
2. lépés: Rajzoljunk egy spirált a körre.
3. lépés: Vágjuk el a spirál mentén sima vagy akár mintavágó ollóval.
4. lépés: Ha szükséges, tintázzuk, fessük a szélét.
5. lépés: Tekerjük fel, kívülről befelé haladva.


5. Hajtogatott virág (forrás)



1. lépés: Vágjunk egy csíkot a mintás papírból kb. 1” (2,5 cm) szélességűt és 12” (30 cm) hosszúságút. Készítsünk ½”-onként (1-1,5 cm) végig az egész csíkon.



2. lépés: Illesszük össze a hajtogatott csík két végét, gyűrűt formázva. Lyukasszunk (vagy vágjunk) egy 1 ½” (3,5-4 cm) kört a fehér papírból, és ragasztózzuk be.



3. lépés: Nyomjuk le és be a felső élét a hajtogatott körnek. Így belapul, és virág alakja lesz. Óvatosan helyezzük a virág felső részét a beragasztózott kör alakra.



4. lépés: Helyezzünk valamilyen apró díszt a felső közepébe a virágnak. (Én maradék gombot és apró szalagot használtam.)

Videót itt találtok róla.


6. Vintag tépett virág (forrás)

1. lépés: Először is válasszunk két ellentétes színű papírt. Én a sárgát és a zöldet használtam. (És egy kis darab barnát és világos kéket, a virág közepének.) Az egyik színű papírból tépjünk egy egyenetlen szélű kört olyan méretben, amekkorának a virágunkat szeretnénk. Azután rajzoljunk 5 vonalat körülbelül a közepéből kiindulva (nem kell, hogy egyenletes legyen, minél egyenetlenebb, annál természetesebben néz ki). Ez lesz a virágszirom. Tépjük be a ceruza vonalak mentén.



2. lépés: A második lépés választható. Tintázhatjuk az összes szélet barna tintával.



3. lépés: Ezután fogjunk a kezünkbe egy fogpiszkálót, vagy egy fa nyársat (én egy kéznél lévő domborító eszközt használtam, de a nyárs ugyanolyan jól működik), majd csavarjuk fel a virág összes peremét.



4. lépés: Ezután egy kicsit kisebb kört tépjünk a másik színű papírból, és ismételjük meg a fenti lépéseket. Aztán fektessük a kisebb darabot a nagyobb belsejébe, és ragasszuk össze.



5. lépés: Nos, ez az a rész, ami a virágunknak bájos külsőt kölcsönöz. Vegyünk egy vékony darab zsineget, lehetőleg sötét színűt, és kössünk egy szimpla csomót az egyik végére. Vágjuk le a felesleget. Most kössünk egy másik csomót kb. másfél hüvelyknyire az előzőtől (kicsit messzebbre, mint a kisebb virágunk van). Vágjuk le itt is a felesleget. Csináljuk meg ezt négyszer. Erősítsük őket a virág közepébe egy kis ragasztópisztollyal. Csináljunk egy X-et az első kettőből, majd egy másik X-et keresztül az előzőn…



6. lépés: Ahhoz, hogy egy kerek közepet készíthessünk a virágunknak, vágjunk ki egy kicsit kisebb kör alakot (én a világos kék papírt használtam), és vágjunk ki egy kicsit kisebb virág formát a sötét színű papírból. Hogy gömbölyűek legyenek, helyezzük a tenyerünkbe mindegyik darabot, és nyomjuk bele a radíros végét a ceruzának (a kisebb virággal tegyünk így) … a kicsit nagyobb kék közepet pedig az olló gömbölyű részével alakíthatjuk ki – addig nyomkodjuk a tenyerünkben lévő kört az ollóval, míg el nem érjük a kívánt alakzatot (lásd a fotón alul).





7. lépés: Ragasszuk a barna virágot a kék kör tetejére. Utolsó lépésként … erősítsünk egy kis kétoldalú 3D ragasztó kockát a virágunk közepébe, és erősítsük a domború virágocskát a nagy virágunk közepébe.



Így néz ki:




7. Papír virág (forrás)



Először is, gyűjtsük össze a hozzávalókat. Szükségünk lesz ragasztóra, papír darabokra, kör alakú lyukasztóra és virág alakú lyukasztóra (habár ez utóbbi csak lehetőség, elkészíthetjük a saját ízlésünk szerint is a virág formát).

Ezután, vágjunk ki 5 kört egyforma mintájú papírból, 1 kört egy másik, harmonizáló színű papírból, és egy virág alakot ugyanabból.



Ezután egyesével hajtsuk be a köröket a képen látottak szerint, és ragasszuk össze, hogy hajtva maradjanak.



Ezután az 5 virágszirmot ragasszuk a kivágott virág alakra. A fotó nem a legjobb, de a szirom hátulján látszik, hogy van egy kis lapított felület a hajtás előtt. A ragasztót ide pöttyentsük, és nyomjuk le hajtást.







Miután az összes szirom a helyére ragadt, helyezzük a a színben passzoló kört a virág tetején a közepére, és ragasszuk oda.




8. Gyűrt és feltekert virág (forrás)




Szükségünk lesz egy ragasztópisztolyra, ollóra, kb. 1” (2,5 cm) papírcsíkra, anyagra vagy szalagra (kb. 15-20” – 40-50 cm –hosszú; ha papír, akkor 12”-os -30 cm-es – csík is elegendő), 3 kis darab négyszögletű papírra, és esetleg mist spray-re.



Először, hajtsuk félbe a papírcsíkot hosszában. Sodorjuk, gyűrjük meg a papír csíkokat teljes hosszában úgy, mintha hajgumit mozgatnánk.



A papírunkon spirálisan folyassunk a ragasztóból kb. 2 ½” (6,5 cm) átmérőjű körben.



Dolgozzunk gyorsan, mielőtt a ragasztó kihűlne, kezdjük a virág közepén, és óvatosan nyomkodjuk a feltekert papír csíkokat a ragasztóba. A spirállal kifelé haladjunk. Adjuk hozzá a második csíkot ott kezdve, ahol az előző végződött.



Ha a virágunk már biztosan odaragadt, és a ragasztó is kihűlt, vágjuk körbe az alapot, majd távolítsuk el a felesleges papírt.

Végül tegyünk a virág közepébe egy apró követ.



És végül néhány videó, amit linkelek:

9. Tim Holtz-féle virág (forrás)



10. 3D virág (forrás)

11. Dália (forrás)



12. Gyűrt virág (forrás)



13. Tépett virág (forrás)



7 megjegyzés:

  1. De szuper, hogy így összegyűjtötted őket, kösszi :))

    VálaszTörlés
  2. de jó ez a sok virág, egy helyt, együtt... iszonyatos munka van biztos benne, de szerintem is megérte...

    VálaszTörlés
  3. Zsófi! A kedvenc virágaimat gyűjtötted egybe!!! De azért van még egy pár, amit ki kell próbálnom... Óriási köszönet!!!

    VálaszTörlés
  4. Ezer köszönet ezért a gyűjteményért! Jó nagy munka lehetett!

    VálaszTörlés
  5. Fúúúú, ezek nagyon szuperek, csodás ötleteket adtál!!! Köszönöm szépen!!!

    VálaszTörlés
  6. Húúú mennyi melo van benne! Szuper ez a gyűjtemény, ezekből én is sokat használtam már. Jó hogy összegyűjtötted őket és meg is mutattad ilyen részletesen Nekünk! Van jópár amit ki is fogog próbálni!

    VálaszTörlés
  7. Update-eltem a bejegyzést, és sikerült beillesztenem a videókat is. (Marha bonyolult volt - nekem, először, aztán rájöttem, hogy pofonegyszerű. Ennyit a számítástechnikai tudásbázisomról.)
    Örülök, hogy tetszik nektek, használjátok nyugodtan. Én is igyekszem nem csak írni róluk, hanem meg is csinálni.

    VálaszTörlés